در این مقاله به تفاوت ui با ux و یا تفاوت طراحی رابط کاربری با طراحی تجربه کاربری به طور کامل پرداخته ایم و وظایف طراح رابط کاربری با طراح تجربه کاربری را به طور واضح عنوان کرده ایم. اکنون با هم به سراغ درک بیشتر تفاوت ui با ux میرویم. برای طراحی وب سایت از اصطلاحات خاصی استفاده می شود که گاهی برای افراد مبتدی و یا افراد غیرمتخصص ناآشنا هستند. از جمله اصطلاح طراحی UI و طراحی UX است که هر یک دارای معنای متفاوتی هستند. UX کوتاه شده عبارت User Experience design است و در مفهوم تجربه و احساس کاربران از رویت صفحات وب سایت استفاده می شود. اصطلاح UI نیز مخفف عبارت User Interface design است و به معنای بخشی از طراحی سایت می باشد که زمان رویت سایت توسط کاربر قابل مشاهده است. درواقع هرجایی که محصول و کاربر داشته باشد، حتما با دو مفهوم طراحی تجربه کاربری و طراحی رابط کاربری سر و کار دارد. جالب است بدانید در شرکتهای کوچک هم طراحی تجربه کاربری به عهده یک نفر و طراحی رابط کاربری به عهده فردی دیگر است. چون اینها خیلی با هم فرق دارند! برای روشن تر شدن این دو اصطلاح و تفاوت ui با ux و درواقع همه چیز درباره ui ux به توضیح بیشتری نیاز است که در زیر به طور اختصار به آن می پردازیم.
ux چیست؟
به صورت خلاصه UX مخفف کلمه User Experience و به معنی تجربه کاربری است. طراح تجربه کاربری، سعی دارد تجربه کاربر از کار با یک سایت، محصول یا خدمات را بهبود دهد. UX به رفتارها، احساسات و حالت های کاربران گفته می شود که در زمان استفاده از یک سیستم خاص یا محصول در آنها رخ می دهد. تجربه کاربران می تواند تمامی عواطف، اعتقادات، مزیت ها، پاسخ های فیزیکی و روانی، رفتارها و اجراها قبل از زمان استفاده، در زمان استفاده از سایت و بعد از آن را در بر بگیرد. بنابراین یکی از وظایف مهم طراحان سایت در زمانی طراحی، ایجاد محیطی زیبا برای کاربران می باشد. به طوری که به احساسات و هیجانات کاربران توجه ویژه شود. سایت باید به گونه ای طراحی شود که احساسات کاربر را درگیر خود کند.
وظایف طراح ux
طراحی UX اهمیت بسیار زیادی دارد و از مبانی ضروری توسعهی محصولات تلقی میشود. با وجود این، از آنجا که UX مقولهای نوین است، عملکرد آن چندان روشن نیست. حتی بعضی تفاوتی بین طراحی تجربهی کاربری و طراحی سایت قائل نیستند و هر دو را یکی میدانند.
طراح وب سایت از نقطه نظر طراحی تجربهی کاربری، صرفاً طراحی محیطی زیبا برای سایت نیست. طراح تجربهی کاربری هیجان و احساسات کاربران را در نظر میگیرد و بر اساس آن سایت را طوری طراحی میکند که کاربر بتواند با آن ارتباط احساسی برقرار کند. در صورتی که طراح تجربهی کاربری کار خود را به خوبی به انجام برساند، تاثیر بسیار مثبتی روی کسب و کار شما خواهد گذاشت.
پیش از پیشرفتهای امروزی فناوری دیجیتال، منظور از طراحی، طراحی گرافیکی بود که فقط به ظاهر محصول توجه داشت. اما امروز که شاهد پیشرفت فناوری دیجیتال هستیم، انتظار ما از تعاملات دیجیتالی تغییر کرده و احساسی که محصول در کاربر ایجاد میکند، برایمان اهمیت چشمگیری پیدا کرده است. بنابراین وظیفهی طراح تجربهی کاربری در این جمله خلاصه میشود: تشخیص تجربهای که به وجود میآید.
uiچیست؟
در سمت دیگر UI مخفف کلمه User Interface و به معنی رابط کاربری است. طراحی رابط کاربری یعنی طراحی بخشهای از محصول دیجیتال که کاربر آن را میبیند و از آن استفاده میکند. طراح رابط کاربری عملا با طرحهای گرافیکی و پیاده کردن این طرحها در سایت سر و کار دارد.
Ui تاثیرات متقابل سایت بر کاربران است. هدف از این تاثیر، کسب اجازه برای تاثیر مثبت و مطلوب بر آنها می باشد. زمانی که طراحی UI صحبت می شود، به این معناست که باید بر روی نحوه ارائه محصولات تمرکز کرد. به این معنا که صفحات باید به گونه ای طراحی شود که اهداف UX محقق شود. به همین دلیل در طراحی UI از تصاویر، متن ها، ماژولها، جداول، ویدئوها و همچنین رنگ به شکل حرفه ای استفاده می شود. در ادامه به تفاوت ui با ux خواهیم پرداخت.
وظایف طراح UI
حالا میرسیم به وظایف طراح رابط کاربری یا همان UI . کاری که طراح UI انجام میدهد عبارتست از ایجاد نقشهی ساختار کلی یک صفحه. طراح UI طراحی صفحه را با توجه به نیازهای برند یا کسب و کار انجام میدهد.
با قرار دادن درست و مناسب رنگها، فونت و عناصر صفحه مثل تصاویر به این هدف دست پیدا میکند. طراح رابط کاربری ابتدا نمای صفحه را با تمام جزئیات و ریزه کاریها روی کاغذ یا در نرم افزارهای مخصوص پیاده میکند و سپس آنها را در اختیار کدنویس یا طراح سایت و اپلیکیشن قرار میدهد.
مانند طراح UX کار طراح UI نیز به همینجا ختم نمیشود و همواره باید فضای کار خود را بهبود بخشد و به اقتضای نیاز و نوآوریهای دنیای تکنولوژی و ارتباطات و بازارهای رقیب، تغییرات جدیدی اعمال کند. همچنین طراح UI باید همواره حس کاربر را از مشاهدهی صفحه بهتر از قبل سازد.
از آنجا که طراح UI باید صفحات مختلف را طراحی کند، مهمترین نیاز او تسلط بر برنامههای گرافیکی مثل ادوبی ایکس دی ، فیگما ، اسکچ و … است. آشنایی با روانشناسی رنگها و درکی درست از فضای طراحی از نقاط قوت طراح رابط کاربری محسوب میشوند. تا اینجا سعی کردیم به طور واضح حتی برای افرادی که هیچگونه آشنایی با این اصطلاحات کاربردی در طراحی سایت و یا اپلیکشن ندارند توضیح دهیم تا به تفاوت طراح ui با ux برسیم.
تفاوت طراح ui وux
در مورد تفاوتها، کسی که طراح تجربه کاربری است قدم به قدم برخورد مشتری با محصول و خدمات را مدیریت و برنامهریزی میکند. فکر میکند که کاربر چرا و در چه شرایطی از این محصول( سایت) استفاده میکند، قرار است پس از ورود به سایت یا اپلیکیشن به کجا هدایت شود، چه چیزی به او نشان داده شود و اهداف ما از اینکه کاربر وارد سایت ما شده است چیست( مثلا میخواهیم در نهایت در سایت ما ثبت نام کند، خرید کند یا فقط ایمیلاش را به ما بدهد و …).
طراح تجربه کاربری بر اساس همین نیازها، پیشنهادها و درخواستهایی را ارائه میدهد. مثلا میگوید که در صفحهی اول باید یک باکس جستجو باشد یا پایین صفحه دکمهای برای ثبت نام قرار بگیرد و … بخشی از نیازها را باید تیم فروش، پشتیبانی یا بخشهای دیگر برآورده کنند و بخشی دیگر به تیم طراحی سایت منتقل میشود از این همه نیاز و بررسی و … آن بخشی که به ظاهر وب یا اپلیکیشن مربوط است به طراح رابط کاربری سپرده میشود.
میتوان گفت UI تنها با بخش کوچکی از UX کار دارد. اما طراح تجربه کاربری حتی بعد از پایان طراحی، مدام به بررسی رفتار کاربر و آزمایش روشهایی برای بهبود تجربه کاربر در برخورد با محصول میپردازد و همین بررسیها باعث بهبود UI در بروزرسانیهای بعدی خواهد شد.
همانطور که گفته شد مفاهیم طراحی UX و UI به هم شباهت دارند و تا حدی باعث گیج شدن مخاطب میشوند. اما حقیقت این است که این دو فعالیت با هم تفاوت زیادی دارند.
و UI خوب می نامند و همچنین بلعکس می توانید وب سایتی داشته باشید که ظاهر و حس ضعیفی داشته باشد ولی بسیار مورد پسند کاربر باشد که این مورد را UX خوب و UI بد می نامند. بنابراین برای آنکه طراحی اثر بخشی لازم را داشته باشد UI و UX می بایست در امتداد هم در نظر گرفته شوند و طراحی وب سایت می بایست پس از طراحی قالب طراحی شده را توسط رنج های مختلف کاربران تست نماید.
در انتها دانسته اید طراحی رابط کاربری و طراحی تجربه کاربری دو موضوع بسیار مهم در افزایش مشتری و کسب درآمد شما از سایت و یا اپلیکشن خواهد بود که به هیچ عنوان نباید دست کم گرفت. برای داشتن یک سایت خوب قطعا نیاز به ui و ux حرفه ای هم دارید. تفاوت ui با ux موضوعی مهم بود که سعی کردیم در این مقاله به طور کاملا واضح توضیح دهیم. منتظر نظرات شما هستیم.